skip to Main Content
Lasitaiteilija Gynnel Nymanin Nimeä Kunnioittava Taloyhtiö

Lasitaiteilija Gynnel Nymanin nimeä kunnioittava taloyhtiö

Lasitaiteilija Gynnel Nymanin nimeä kunnioittava taloyhtiö – Juhan nostin saatiin pihaan millimetritarkkuudella muurirakenteiden lomasta

Saumalaakso Oy:lle saumaustöitä tekevä Juha odottelee valvojaa työmaakäynnille As Oy Helsingin Arabianvilloihin. Henkilönostimen tuonti pihalle on vaatinut millimetritarkkuutta, että se on saatu sijoitettua julkisivun läheisyyteen pihan muurirakenteiden lomasta pujotellen.

”Täällä uusitaan julkisivujen sekä parvekkeiden sisäpuoliset ja parvekepielien saumaukset. Julkisivujen saumoissa ei ole montaa sataa metriä saumattavaa”, Juha tuumaa urakasta.

As Oy Arabianvillat on rakennettu vuonna 2005. Yhtiöön kuuluu kolme nelikerroksista rakennusta. Taloissa on betonielementtijulkisivut, joista osassa on graafisella betonilla toteutettuja lintuaiheita sekä taideseinämaalauksia.  Taiteella on haluttu kunnioittaa vuosina 1909-1948 vaikuttanutta, kansainvälisesti tunnettua lasitaiteilija Gynnel Nymania, jonka mukaan taloyhtiön osoitekin on  Gynnel Nymanin piha.

Juha käynnistelee saumausurakkaansa As Oy Arabianvillat -taloyhtiön pihassa. ”Vanhat saumat ovat menettäneet elastisuutensa. Niiden kautta on syntynyt myös vesivuotoja, koska saumaukset eivät ole enää kiinni tartuntapinnoissa. Saumauksissa käytetty kitti on vanhaa ja tiukassa, mikä tekee minun työstäni hankalan, koska niiden poistaminen on työlästä. Ei tule olemaan herkkuhommaa”, Juha pohtii.

Hyväksytty mallisaumaus määrittelee lopputuloksen laatutason

Juha on saanut valmiiksi mallisaumauksen, joka odottaa valvojan käyntiä. Mallisaumauksesta tarkistetaan värisävyn lisäksi se, että se on tehty oikein – onko hiottu, pohjustettu, primeroitu, asennettu pohjanauha ja onko käytetty oikea määrä saumausmassaa suhteessa sauman leveyteen jne. Koepalalla tai tarkastellessa keskeneräistä työtä voidaan varmistaa saumausmassan oikea määrä suhteessa sauman leveyteen.

”Jos sauma on 20 millimetriä leveä, siinä pitäisi olla noin 6-9 millimetrin verran saumausmassaa. Nyrkkisääntönä kuitenkin on noin yhden suhde kahteen. Myös pohjanauhan pitää olla oikean levyinen, jotta se asettuu tukevasti saumaan. Pohjanauhan asentaminenkin vaatii tarkuutta, jotta se ei rikkoudu asennusvaiheessa”, toimitusjohtaja Anton Panschin Saumalaaksosta selittää.

Saumaus on käsityötä ja siksi sataprosenttisen täydellistä lopputulosta esimerkiksi massan määrän suhteen voi olla vaikea kaikissa tilanteissa saavuttaa.

”Tärkeintä on tehdä tavoitteisiin nähden tarpeeksi hyvä lopputulos. Ettei käy niin, että sauma on tuutattu liian täyteen saumausmassaa, johon porakoneen teräkään ei riitä”, Anton mainitsee.

Valvojan tekemä tarkastus ja hyväksyntä on Antonin mukaan erittäin tärkeä asia, koska se tavallaan toimii kaikkien osapuolten etuna ja turvana.

”Jos esimerkiksi tilaaja moittii työn jälkeä, sitä voidaan verrata valvojan hyväksymään mallisaumaukseen. Mallisauma määrittää tekemisen ja lopputuloksen laatutason”, Anton sanoo.

Taloyhtiön pihassa ja ympäristössä on erilaisia muurirakenteita, jotka hankaloittavat merkittävästi työkoneiden sijoittamista ja työn suorittamista. Saumausurakasta tulee korjaustarpeeseen ja saumattaviin metrimääriin nähden tämän vuoksi hinnakkaampi.

Pihan muurirakenteet melkoinen haaste

Taloyhtiön pihassa on erilaisia muurirakenteita, jotka vaikeuttavat työn suorittamista. Nostin ei mahdu kulkemaan piharakenteiden kapeista kulkuväylistä, minkä vuoksi sitä ei saa sijoitettua sopivalle työskentelyetäisyydelle julkisivusta.

”Täytyy vielä tutkia, minkälaista kalustoa voidaan käyttää, koska muurirakenteet rajoittavat pihalle pääsemistä. Kelkkojakaan ei välttämättä voida käyttää, koska niitä ei ehkä saada kiinnitettyä kattorakenteisiin”, Anton pohdiskelee alkavaa työmaata katsellessaan.

Rannan puoleisilla julkisivuilla saatetaan joutua turvautumaan suurempaan, ulottuvampaan nostimeen, joka voidaan sijoittaa taloyhtiön vieritse kulkevalle julkiselle kävelytielle, ettei poljeta pilalle pihanurmeakaan. Työskennellessä julkisella- tai katualueella pitää työalue vuokrata ja siihen pitää hakea kaupungilta katutyölupa.

Tässä on tyypillinen esimerkki siitä, miten korjauksesta tulee väistämättä kalliimpi saumausurakan kokoon ja korjaustarpeeseen nähden, koska pihan rakenteet rajoittavat työskentelymahdollisuuksia ja pakottavat käyttämään järeämpää kalustoa.

”Pihasuunnittelussa olisi tärkeä ottaa huomioon julkisivujen huollettavuus ja se, että sinne päästään järkevän kokoisella kalustolla”, Anton korostaa.

Saumausurakkaan kuuluu julkisivuelementtien sekä parvekkeiden sisäpuolisten ja parvekepielien saumausta. Myös pihan muurirakenteiden saumaukset uusitaan. Saumattavaa on kaikkiaan noin kilometrin verran.

Back To Top