Saumalaakso kehittyy ja kehittää

Saumalaakso Oy on ollut koko sen olemmassaolon ajan vahvasti mukana kehittämässä alaa. Omakohtaista kokemusta alalta olemme keränneet 1970-luvulta alkaen – suoraan työmailta. Erikoisosaamisemme on elementtisaumaus, joka on kapea erikoisala, kirjoitettua tietoa ei ole paljoa tarjolla. Aina olemme halunneet kehittyä ja kehittää. Olemmekin menestyksekkäästi pysyneet alamme kehityksen ykkösenä. Monet omien alojensa asiantuntijat tulevat hakemaan tietonsa elementtisaumauksesta meiltä. Saumalaaksosta onkin kehittynyt eräänlainen käsite koko alalle. Saumalaakson osaamista on viety myös maailmalle. Olemme olleet kouluttamassa kiinalaisia saumareita ja meitä on pyydetty konsultoimaan elementtisaumauksissa Turkissa ja Intiassa.

Vaikka julkisivusta on vain noin prosentin verran julkisivusaumaa, voidaan ajatella, että oikein tehdyn sauman vaikutus on kuitenkin 99% koko julkisivun tiiveydestä.

Opisto on kehitetty tarjoamaan lisätietoa isännöitsijöille, taloyhtiön asukkaille ja hallituksille, suunnittelijoille, saumareille, sekä kaikille niille, joita kiinnostaa onnistunut työn lopputulos. Julkisivuilla käytettävät rakennusmateriaalit kehittyvät jatkuvasti ja uusia materiaaleja tulee markkinoille jatkuvasti. Oppimisprossesi on jatkuva.

Sisällysluettelo


Julkisivun neljä vuodenaikaa:

Lanseeramme juttusarjan; Julkisivun neljä vuodenaikaa. Juttusarja alkaa taloyhtiöden ja rakenteiden osalta tärkeimmästä vuodenajasta, eli syksystä. Talveen on tärkeää valmistautua ja monet vesivuodot ja -vahingot havaitaan syksyllä.  Kiire tulee korjata vaurioit ennen talven pakkasia. Syskyn teema onkin – Ennakoi vahingot!

Syksy – Ennakoi vahingot!

Talvi – Nyt on aika toimia!

Kevät – Aika tarkastella julkisivun kunto

Kesä – Aloita julkisivuremontin suunnittelu

 

Takaisin ylös


Saumausopas elementtisaumoille

Myös vaativissa elementtisaumauksissa käytettävät rakennusmateriaalit kehittyvät jatkuvasti. Onnistunut saumaustyö lähtee hyvästä suunnittelusta. Monet työvirheet ovat seurausta tietämättömyydestä. Saumojen korjaustyöselityksissä on valtava kirjo erilaisia työtapoja.

Opas antaa edellytykset onnistuneelle uudissaumaukselle ja saumojen korjaustyölle.

 

Lue opaan sähköinen versio ilmaiseksi sivuiltamme tai tilaa opas – > TÄÄLTÄ

Takaisin ylös


Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – Saumalaakson opetusvideot

Saumalaakso on julkaissut yhteensä kuusi videota. Uusimpana 2018 julkaisimme Elementtisaumojen uusintasaumaus – työnkulku – videon. 2017 julkaisimme kolme videota: Elementtisaumojen uusiminen – Tarpeen tunnistaminen, Elementtisaumojen uusiminen ja Uusintasaumaus työselitys. 2016 julkaisimme videot: Saumavaurioiden synty ja Saumavaurion korjaus.  Löydät myös Julkisivuyhdistyksen tuottaman Betonivauriovideon sivuiltamme.

 

Katso videoiden esittelyt -> TÄÄLTÄ

Takaisin ylös


Elementtitalojen uusintasaumaus – RT-kortti 38937

Saumausvaurioiden syyt

Yksi yleisimmistä vaurioista elementtisaumoissa on saumausmassan irtoaminen tartuntapinnasta….

Saumalaakso RT-kortti 38937 on saanut päivityksen. Sisältöön tehtiin pieni päivitys, mutta yleisilme ja kuvat ovat kokeneet suuremman päivityksen. RT-kortti on julkaistu 3/2018.

 

Katso ja lataa RT-kortti -> TÄÄLTÄ

Takaisin ylös


Saumaustyökorttikoulutus

Koulutusta alalle ei ole ollut

Saumaustyökortin tavoitteena on riittävän vaativa ja laadukas koulutus, jotta Saumaustyökorttia arvostetaan ja jota tilaajat voivat vaatia saumaustöitä tekeviltä. Saumaustyökortti on osa talonrakentajan ammattitutkintoa (osa 33 Joustavat saumaukset). Saumaustyökortti edistää alaa ja sen profiilia. Saumaustyökortti mahdollistaa, että useampi rakennusalan ammattilainen hakeutuu alalle, sekä lisää ammattimaisia ja ammattimaisesti ajattelevia saumareita alalla. Suoritettujen saumausten laatu nousee, vesivahinkojen mahdollisuus pienenee, homevaurioden määrä pienenee ja rakennuksien elinkaari pitenee.

Saumalaakso on idean alkulähde. Se on ollut kehittämässä alusta lähtien koulutusta. Saumalaakson henkilökunnasta on myös osa kouluttajia.

Lue lisää Saumaustyökortista

Takaisin ylös


Saumalaakso mukana talvikorjaushankkeessa

Tutkimuksen toteuttaa Tampereen teknillisen yliopiston rakennustekniikan laitos professori Matti Pentin johdolla.

Hankkeen rahoitus tulee yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Rahoittajia on yhteensä kaksikymmentä. Saumalaakso Oy on ainoana julkisivu-urakoitsija mukana rahoittamassa ja antamassa oman panostuksensa ja tietämyksensä talviolosuhteissa työskentelystä.

Lue lisää Talvikorjaushankkeesta

Takaisin ylös


Saumausmassavalitsin

Markkinoilla on useita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja pinnoille suunniteltuja saumausmassoja. Olemme kehittäneet mobiiliapplikaation helpottamaan oikean tuotteen valintaa.
Applikaation kohderyhmä on jo työmaalla työskentelevä henkilö, jolla on perustuntemus eri rakennusmateriaaleista. Applikaation tehtävä on tukea käyttäjää päätöksessä valita oikea tuote oikealle alustalle.
 
Applikaatio on täysin maksuton käyttäjälle. Sen versio 1.0 on julkaistu Android alustalle. Applikaatiosta on julkaistu myös työpöytäversiot Windows ja MAC käyttöjärjestelmille. WEB -versio www.saumausmassavalitsin.fi julkaistiin 2019.
 –
Käyttökokemus pyritään saamaan mahdollisimman yksinkertaiseksi ja välttämään turhia painalluksia ja polkuja. Perusperiaate applikaatiosta on:
1. Valitaan kahdesta päälinjasta. Tuote ulko- tai sisäkäyttöön
2. Valitaan alue (esim. Julkisivu)
3. Valitaan kohta (esim. Julkisivusauma)
4. Valitaan tartuntapinta (esim. Betoni)
5. Tässä kohtaa linkitys www.saumaustarvike.fi, jossa valitaan soveltuvista tuotteista mieleisin

Tartuntapintoja on alussa yli 400. Tuotevaihtoehtoja eri tartuntapinnoille listataan ensivaiheessa yli 1000.

Tutustu Saumausmassavalitsimeen

Takaisin ylös


Ilmat kylmenee – Massojen varastointi, talvisaumaus ja -saneeraus

Monet työvirheet ovat seurausta tietämättömyydestä.

Talvisaumaus on saumaajalle aina poikkeuksellinen ja yllätyksellinen. Kylmä ilma, tuuli, lumi ja valaistus asettavat omat rajansa saumaustyön onnistumiselle, varsinkin jos työskentely-ympäristöä ei ole suojattu sääolosuhteilta.

Lue lisää talvisaumauksesta…

Takaisin ylös


Tilaa uutiskirjeemme! Kuulet ensimmäisenä uusista Opiston päivityksistä!

Takaisin ylös.