Syksy – Ennakoi vahingot!

Home » Opisto » Julkisivun neljä vuodenaikaa » Syksy – Ennakoi vahingot!

Syksy – Ennakoi vahingot!

Tarkista seinän kunto ennen talven pakkasia

Saumalaakso tekee pintapuolisen tarkastuskäynnin veloituksetta. Katselmuksen perusteella arvioimme tarvitaanko tarkempia tutkimuksia.

Rakennusten elementtisaumojen ominaisuudet heikkenevät auringonvalon ja sään vaihteluiden vuoksi. Siitä syystä julkisivun ja elementtisaumojen kunnon säännöllinen tarkkailu olisi hyvä suorittaa vuosittain esimerkiksi syystalkoiden aikana. Tarkempi tarkastelu on syytä aloittaa viimeistään silloin, kun saumauksesta on kulunut 10 vuotta.

Elementtisauman tekninen ikä on normaalisti noin 15-20 vuotta, mutta erityisen aurinkoisissa, avoimissa tai muissa voimakkaille sääolosuhteille alttiina olevissa paikoissa ne voivat menettää ominaisuutensa paljon lyhyemmässä ajassa. Mikäli saumamassa irtoaa elementin pinnasta tai se on halkeillut, se päästää sade- ja sulamisveden rakenteisiin ja luo riskin merkittävälle vesivahingolle, betonivaurioille ja mahdollisille kosteus- ja sisäilmaongelmille.

Elementtisaumojen kunnon tarkastaminen ja säännöllinen uusiminen ovatkin talon normaaliksi huolloksi katsottavia toimenpiteitä.

Sauman tarkistaminen kannattaa tehdä vähintään syksyllä, ennen taloyhtiön seuraavan vuoden korjaustoimenpiteiden lopullista suunnittelua. Mikäli elementtisaumojen kunto on heikentynyt, taloyhtiölle jää riittävästi aikaa pyytää arviot korjausten aikatauluista ja kustannuksista sekä budjetoida korjauskustannukset yhtiökokoukselle esitettäväksi.

Ajoissa tehty arviointi antaa mahdollisuuden parempaan korjaustyön suunnitteluun ja toteutuksen aikatauluja voidaan myös sopia joustavammin esimerkiksi taloyhtiön asukkaiden tarpeet huomioiden.

“Saumojen tarkistamista ei kannata pitkittää, sillä saumojen korjauksiin sopiva kausi on lyhyt ja sen aikana kapasiteetti on täysin käytössä. Tänäkin vuonna kaikki kuluvan kesän toteutukset sovittiin jo lähes kokonaan talven ja alkukevään aikana”, kertoo Saumalaakso Oy:n toimitusjohtaja Anton Panschin.

Saumamassan pintapuolisen kunnon tarkistaminen on melko helppoa kenelle tahansa. Mikäli elementtisaumoissa näkyy halkeamia tai ne ovat osittain irti tartuntapinnoilta, ne eivät todennäköisesti enää suojaa seinää sateelta, kosteudelta tai muilta sääilmiöitä. Vaikka vauriot olisivat paikallisia, on hyvä muistaa, että ympärillä oleva saumausmassa on myös tulossa teknisen käyttöikänsä päähän. Tästä syystä paikallinen korjaaminen on suositeltavaa vain hätätapauksissa.

Pintapuolinen tarkastaminen onnistuu silmämääräisesti ja mikäli havaitaan todennäköisiä ongelmia, voidaan paikalle kutsua asiantuntija arvioimaan korjaustarvetta.

Pintapuolinen tarkastaminen onnistuu silmämääräisesti ja mikäli havaitaan todennäköisiä ongelmia, voidaan paikalle kutsua asiantuntija arvioimaan korjaustarvetta.

Saumalaakso tekee pintapuolisen tarkastuskäynnin veloituksetta. Katselmuksen perusteella arvioimme tarvitaanko tarkempia tutkimuksia.

Jos haluatte arvioida elementtisaumojen uudistamistarpeen tai tarve on julkisivusaumojen kuntoarviolle, ottakaa meihin yhteyttä:

Puh: 09 4761 4700
sähköposti: urakointi@saumalaakso.fi
web: https://www.saumalaakso.fi/yhteydenotto/

LUE SEURAAVA TEKSTI: Talvi – Nyt on aika toimia!

LUE EDELLINEN TEKSTI: Kesä – Aloita julkisivuremontin suunnittelu


Lähetä viesti

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Aihe (pakollinen)

Viesti

Tilaa uutiskirjeemme! Kuulet ensimmäisenä uusista Opiston päivityksistä!


Saumausopas elementtisaumoille

Myös vaativissa elementtisaumauksissa käytettävät rakennusmateriaalit kehittyvät jatkuvasti. Onnistunut saumaustyö lähtee hyvästä suunnittelusta. Monet työvirheet ovat seurausta tietämättömyydestä. Saumojen korjaustyöselityksissä on valtava kirjo erilaisia työtapoja.

Opas antaa edellytykset onnistuneelle uudissaumaukselle ja saumojen korjaustyölle.

Lue opaan sähköinen versio ilmaiseksi sivuiltamme tai tilaa opas – > TÄÄLTÄ


Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – Katso Saumalaakson opetusvideot

Saumalaakso on julkaissut yhteensä viisi videota. 2016 julkaisimme videot: Saumavaurioiden synty ja Saumavaurion korjaus. 2017 syksyllä julkaisimme kolme videota lisää: Elementtisaumojen uusiminen – Tarpeen tunnistaminenElementtisaumojen uusiminen ja Uusintasaumaus työselitys. Löydät myös Julkisivuyhdistyksen tuottaman Betonivauriovideon sivuiltamme.

Katso videoiden esittelyt -> TÄÄLTÄ


Elementtitalojen uusintasaumaus – RT-kortti 38937

Saumausvaurioiden syyt

Yksi yleisimmistä vaurioista elementtisaumoissa on saumausmassan irtoaminen tartuntapinnasta….

Saumalaakso RT-kortti 38937 on saanut päivityksen. Sisältöön tehtiin pieni päivitys, mutta yleisilme ja kuvat ovat kokeneet suuremman päivityksen. RT-kortti on julkaistu 3/2018.

 

Katso ja lataa RT-kortti -> TÄÄLTÄ


Saumausmassavalitsin

Markkinoilla on useita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja eri pinnoille suunniteltuja saumausmassoja. Olemme kehittäneet mobiiliapplikaation helpottamaan oikean tuotteen valintaa.
Applikaation kohderyhmä on jo työmaalla työskentelevä henkilö, jolla on perustuntemus eri rakennusmateriaaleista. Applikaation tehtävä on tukea käyttäjää päätöksessä valita oikea tuote oikealle alustalle.
 
Applikaatio on täysin maksuton käyttäjälle. Sen versio 1.0 on julkaistu Android -alustalle.
 –
Käyttökokemus pyritään saamaan mahdollisimman yksinkertaiseksi ja välttämään turhia painalluksia ja polkuja. Perusperiaate applikaatiosta on:
1. Valitaan kahdesta päälinjasta. Tuote ulko- tai sisäkäyttöön
2. Valitaan alue (esim. Julkisivu)
3. Valitaan kohta (esim. Julkisivusauma)
4. Valitaan tartuntapinta (esim. Betoni)
5. Tässä kohtaa linkitys www.saumaustarvike.fi, jossa valitaan soveltuvista tuotteista mieleisin

Tartuntapintoja on alussa yli 400. Tuotevaihtoehtoja eri tartuntapinnoille listataan ensivaiheessa yli 1000.

Tutustu Saumausmassavalitsimeen