skip to Main Content
Kääpätien toimistomme on kiinni helatorstain jälkeisen perjantain 14.5.2021. Olemme normaalisti avoinna taas maanantaina 17.5.2021.

Asbesti

Asbestilla tarkoitetaan kuitumaista silikaattimineraalia, jota käytettiin 1900-luvulla rakentamisessa runsaasti sen helpon työstettävyyden ja monipuolisuuden takia. Asbestilaatuja on useita erilaisia ja niiden vaarallisuus vaihtelee. Vaarallisinta on niin sanottu sininen asbesti eli krokidoliitti. Muita asbestilaatuja ovat mm. valkoinen asbesti (krysofiili) ja ruskea asbesti (aktinoliitti, antofylliitti ja amosiitti). Nykyään asbesti on kielletty, mutta sitä on edelleen runsaasti vanhoissa rakennuksissa.

Lue lisää

Lyijy

Lyijy, kemialliselta merkiltään Pb, on sinertävän hopeanharmaa pehmeä metalli. Se on hiiliryhmään kuuluva alkuaine ja on jaksollisessa järjestelmässä numerolla 82. Sitä esiintyy luonnossa yleisesti useissa mineraaleissa. Lyijy ja sen yhdisteet ovat myrkyllisiä niin ympäristölle kuin ihmisille. Sen käyttöä pyritään nykyään välttämään ja vähentämään ympäristönsuojelullisista ja terveydellisistä syistä. 

Lue lisää

Back To Top