skip to Main Content
Saumaus On Ekoteko

Saumaus on ekoteko

Rakennuksen lämmittäminen vaatii paljon energiaa. Mitä suurempi rakennus, sitä suurempi energiantarve. Taloyhtiön hoitokustannuksista lämmitys muodostaa ylivoimaisesti suurimman kuluerän. Mutta mitä jos osa arvokkaasta lämmöstä valuu jatkuvasti hukkaan?

Suuri osa Suomen taloyhtiöistä on vuosittain jonkinlaisen korjaustarpeen edessä. Taloyhtiön hallitustyö on useimmiten toistuvaa pähkäilyä siitä, mihin korjaushankkeeseen varat tulisi kohdistaa ja kuinka ne saadaan riittämään lisäämättä kohtuuttomasti huoneistojen hoitovastikkeita. Moni vanhempi taloyhtiö painii etenkin putki- ja kattoremonttien kanssa koettaen saada mahdollisimman hyvän urakoitsijan mahdollisimman edullisesti ja mahdollisimman osuvaan ajankohtaan.

Vaikka kyseiset saneeraukset ovat taloyhtiön toiminnan kannalta tärkeitä, välillä sivuutetaan ne helppohoitoisimmat ja vähemmän ilmeiset remontit. Elementtitaloissa elementtien välistä saumaa voi olla parhaimmillaan jopa useita kilometrejä. Keskikokoisen taloyhtiön saumojen yhteenlasketusta pinta-alasta puhutaan neliömetreissä. Jos saumat ovat huonokuntoiset ja vuotavat lämmintä ilmaa ulos, taloyhtiön energiantarve ja -kulutus luonnollisesti kasvaa. Asukkaat saattavat elää tilanteessa, jossa lämmitystä pidetään taukoamatta turhan tähden liian korkealla. Ongelmaa ei välttämättä edes tunnisteta ennen kuin kiinteistönhuoltoon perehtynyt ammattilainen tuo puutteen ilmi.

Lämmitys tulee kalliiksi taloyhtiölle, mutta kallista hintaa joutuu maksamaan myös ympäristö. Tavanomaisen kuluttajan hiilijalanjäljen kokonaismäärästä asuminen kattaa leijonanosan, n.30%. Osuutta voi tuntuvista pienentää siirtymällä ekologisiin ja säästöjä tuottaviin energiamuotoihin. Oli lämmitysmuoto mikä tahansa, rikkoontuneet elementtisaumat päästävät yhtäläisesti lämpöä harakoille. Korkea energiankulutus tarkoittaa korkeampaa lämmöntuotantoa, joka johtaa taas lisääntyneisiin hiilidioksidipäästöihin. Ilmaston lämpeneminen kiihtyy näin ollen varsin pienellä vaivalla korjattavista vioista johtuen. WWF toteaa Suomen vaikuttavimmat ilmastoteot -selvityksessään (2012) asunnon tiiviyden olevan energiatehokkuuden parantamisen kannalta hyvin olennainen tekijä. (Häkkinen, Kangas s.5) Samassa yhteydessä mainitaan rakennuksen ulkovaipan lämpöhävikin kartoittamisen tärkeys. Näillä toimenpiteillä sekä kulutustottumuksen muutoksilla – vielä vailla kalliisiin remontteihin ryhtymistä – taloyhtiö voi parantaa energiatehokkuuttaan.

Keskivertosuomalaisen kulutus on myös kansainvälisesti huolestuttavalla tasolla. Asumisen muodostaessa niin merkittävän osan kokonaiskulutuksesta, jokaisen yksittäisen kansalaisen panos kasvihuoneilmiön hillitsemiseksi on tarpeellista. Tämä edellyttää yrityksiltä ja organisaatioilta yhtä lailla muutoksia ja oman toiminnan tarkkailua.

Yritysvastuu on yrityksen lupaus käyttäytyä vastuullisesti yhteiskunnan velvoittamin pelisäännöin. Saumalaakso sitoutuu kaikessa toiminnassaan noudattamaan ympäristöystävällisiä menettelyjä sekä jatkuvasti parantamaan käytäntöjään ekologisempien ratkaisujen saavuttamiseksi. Saumauksessa käytettävät materiaalit ovat etenkin viimeisten vuosien aikana kehittyneet valtavin harppauksin. Ympäristölle millään tavalla haitalliset tuotteet ovat lähes kokonaan saatu markkinoilta pois. Saumalaakso käyttää ainoastaan ympäristöystävällisiä materiaaleja ja raaka-aineita sekä suosii kierrätysmateriaaleja. Pidämme lisäksi huolen, että kaikki tuottamamme jätteet tulee asianmukaisesti lajiteltua ja kierrätettyä.

Perustyömme ja palvelumme on itsessään ekoteko. Tee sinäkin omasi ja pyydä meiltä maksuton saumojen tarkastus.

Back To Top