skip to Main Content
Saumaustyökorttikoulutus Monipuolisti Osaamista

Saumaustyökorttikoulutus monipuolisti osaamista

Saumaustyökorttikoulutus monipuolisti osaamista – Leiviskätiellä kokonaisvaltainen julkisivu-urakka

Pietari ja Janne halusivat suorittaa Saumalaakso Oy:n tarjoaman saumaustyökorttikoulutuksen. Se tuo joustavuutta, kun kerran seinälle mennessään saa tehdä kaiken tarvittavan, eikä tarvitse sovitella omaa urakkaa toisten asentajien tahtiin.

Miehet ovat työskennelleet Helsingin Lassilassa sijaitsevan Asunto Oy Leiviskätie 2:n julkisivutyömaalla. Koulutuksen hyväksyttävästi läpikäytyään he voivat tehdä siellä kaiken itse – tiilenvaihdot, julkisivupesut ja nyt myös julkisivujen uusintasaumaukset.

Asunto Oy Leiviskätie 2 on rakennettu vuonna 1986. Pietarille ja Jannelle kohde on tuttu, koska he olivat siellä viime kesänäkin.

Kun Pietari (vas.) ja Janne aloittivat työmaalla maaliskuussa, silloin oli vielä yöpakkasia. Lämpötiloja seurataan tarkkaan, koska esimerkiksi tiilten kiinnittämiseen käytettävää betonia ei saa käyttää materiaalivalmistajan mukaan alle +5 asteessa. Saumaustyötä sen sijaan voi tehdä lämpötilan ollessa miinuksella.

“Mitä lämpimämpää, sitä pidempää työpäivääkin päästään tekemään”, Pietari mainitsee.

”Viime vuonna vaihdoimme tiilet, tämän jälkeen tuli saumari uusimaan elastiset saumat ja sitten päästiin pesemään ja pinnoittamaan. Tänä vuonna teemme kaiken itse. Uusimme elastisia saumoja, vaihdamme tiiliä ja teemme julkisivuista paremmin vettä pitäviä. Kivissä on halkeamia. Se johtuu siitä, että raudoitteet ovat liian pinnassa kivien alla, minkä vuoksi ne halkeavat. Kivien vaihdon ja saumausten jälkeen julkisivu pestään ja käsitellään pinnoitteella, joka hylkii vettä, ts. impregnoidaan”, Pietari kuvaa urakkaa.

Työmaa on noin 2 000 neliötä, jossa saumausta tehdään parin kilometrin verran ja tiiliä vaihdetaan arviolta 1 400. Määrä on arvio, koska tiilten todellisen kunnon näkee vasta seinällä. Tiilien arvioimiseen on ulkopuolisen määrittämä raja: kaksi hiushalkeamaa, kivi vaihdetaan; yksi hiushalkeama, ei vaihdeta. Mitä isompi budjetti taloyhtiöllä on käytettävissään, sitä enemmän tiiliä yleensä vaihdetaan.

Pesulla ilme kirkkaammaksi – impregnoinnilla kosteussuojaa

Saman sävyisten tiilien löytäminen paikkauksiin on vaikeaa. Keltaisissa tiilissä vielä hankalampaa kuin punaisissa. Naapuritalojen julkisivuissa on esimerkkejä siitä, miten paikkakorjaus erottuu selvästi vaaleampana kohtana.

Pietari (vas.) tekee töitä Saumalaaksolle oman yrityksensä kautta. “Pitkaikaiset alihankintasuhteet ovat meille hyvin tärkeitä”, Anton toteaa.

Back To Top