skip to Main Content
Saumariksi Isän Opetuksessa

Saumariksi isän opetuksessa

Saumariksi isän opetuksessa – isä-poika -työparilla mennään Kampin Radisson hotellin julkisivutyömaalla

Saumaustyön oppii parhaiten käytännössä ja moni sitä kautta alalle tuleekin. Aika moni myös Pertin ja Juhon lailla isä ja poika -periaatteella. Pertti tuli Saumalaaksoon vuonna 1987, oli vuoden verran pois ja palasi takaisin: ”Tulin alalle ja rakensin talon silloin, kun tämä nuorimmainen poikani ei ollut edes syntynyt”, Pertti sanoo viidettä vuottaan saumarina työskentelevään Juhoon viitaten. Kisälli-oppipoika -suhde on toiminut hyvin, sillä Pertti isänä ja Saumalaakson entisenä työsuojelupäällikkönä ymmärrettävästi huolehtii siitä, että poika oppii ja tekee vastuullisesti.

Kisälli ja oppipoika, käytännössä isä ja poika – tällaisena työparina Pertti ja Juho ovat työskennelleet jo lukuisilla työmailla. Pertti aloitti saumaustyöt 1987, Juholla viides vuosi menossa.

 

Ammattilaisen sana painaa

Vaikka työmenetelmät ovat periaatteessa samat kuin 30-40 vuotta sitten, massat ja saumattavat tartuntapinnat ovat muuttuneet paljon. Konkari tunnustaa joka päivä oppivansa uutta, ovathan kohteetkin erilaisia. ”Pertin kaltaiset ammattilaiset tietävät saumauksesta huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi uudiskohteeseen saumausmassan määritellyt tilaaja tai suunnittelija. Ammattimiehen pitää myös puuttua siihen, jos kokemuksesta tietää, että on valittu väärä saumausmassa”, toimitusjohtaja Anton Panschin muistuttaa.

Vähän häiriötä hotelliasiakkaille ja työmaajärjestelyitä sovitellen

Pertti ja Juho työskentelevät Radisson Blu Royal -hotellin työmaalla Helsingin Kampissa. Työ valmistuu syksyyn mennessä. Vakuutusyhtiö Varman omistamassa kiinteistössä tehdään peruskorjausta. Osa rakennuksesta on töiden aikana tyhjillään, osassa uusintasaumauksia tehdään hotelliasiakkaiden asuessa huoneissa. Tilaaja on rajoittanut työajan kymmenestä viiteen ja toivonut työn suorittamista mahdollisimman häiriöttömästi.

Saumalaakso aliurakoi YIT:lle ja työaikoja on sovitettava useiden urakoitsijoiden kesken. Tällä kertaa rakennusjätettä sisältävä lava seisoo juuri siinä, mihin Saumalaakson nostokoriauto piti sijoittaa julkisivusaumausten ajaksi – yksi esimerkki vuoropuhelua vaativasta yhteistyöstä.

Seitsemän kilometriä saumausta

”Olen saumannut hotelleja aikaisemminkin, mutta täällä on tosi tiukka aikataulu”, Pertti tuumii. Töiden etenemisestä on tehty tarkka päiväaikataulu, mikä ei salli esimerkiksi sadepäivien aiheuttamia viivästyksiä. Pertti ja Juho pääsevät joiltakin osin itse määrittelemään, mitä tehdään ja missä aikataulussa, mutta osassa mennään tilaajan asettamassa aikataulussa. Ikkunoissa ja jonkin verran julkisivuissa on ns. päällesaumausta, mitä ei voi pitää Panschinin mukaan suositeltavana korjaustapana. Päällesaumausta voi olla pahimmassa tapauksessa noin 3 kilometrin verran. Tilaajan mukaan julkisivuissa ja ikkunoissa on noin 7 kilometrin verran saumattavaa, siitä vajaa 4 kilometriä julkisivuelementtisaumauksia ja noin 3 kilometriä ikkunasaumauksia. ”Varmistetaanpas vielä saumamäärät, ettei käy niin, että tilaaja tulee yllätetyksi, jos joudummekin saumaamaan enemmän”, Panschin muistuttaa.

Radisson Blu Royal -hotelli sijaitsee Runeberginkadun varrella Töölössä. Ympäristössä liikkuu päivittäin paljon ihmisiä ja liikennettä – Kampin kauppakeskuksessa arvioidaan käyvän jopa 100 000 ihmistä päivässä ja liikenneterminaalin läpi kulkee noin 200 000 ihmistä päivittäin.

 

Pertti (vas.) ja Juho työskentelevät vilkasliikenteisessä paikassa Helsingin Kampissa Radisson Blu Royal-hotellin saumaustyömaalla. Anton on tullut piipahtamaan työmaalla.

Back To Top